Pracownia Kulinarna i Gospodarstwa Domowego

  Głównym celem pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego jest rozwijanie u podopiecznych zaradności i samodzielności życiowej. Zajęcia kulinarne wywierają pozytywny wpływ na samopoczucie uczestników, wzmacniają ich poczucie własnej wartości oraz wiarę we własne możliwości. Uczą odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy. Podczas zajęć w pracowni realizowany jest trening funkcjonowania w życiu codziennym, w tym : trening kulinarny, trening umiejętności praktycznych, trening finansowy i trening higieniczny. Prowadzone z uczestnikami treningi rozwijają cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz kształtują cechy pożądane w relacjach społecznych, takie jak współpraca i odpowiedzialność.

Uczestnicy zajęć mają możliwość poznania i przygotowania się do wszelkich prac wykonywanych na co dzień w domu. Są to : planowanie i zakup artykułów żywnościowych, zapoznanie się ze sposobami przygotowania prostych i pracochłonnych dań, nakrywanie do stołów, sprzątanie, pranie, prasowanie.
W pracowni kulinarnej uczestnicy ponadto:

  • poznają zasady higieny osobistej,
  • uczą się dbania o czystość i porządek w pracowni i stołówce,
  • przygotowują menu,
  • nabywają umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych,
  • poznają zasady racjonalnego odżywiania się,
  • uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji urodzin, świąt, imprez okolicznościowych,
  • uczą się estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłku,
  • nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD,
  • zapoznają się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności,
  • rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.

  Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego, nauka savoir-vivre, organizowania przyjęć, czy podejmowania gości. Dodatkowym zajęciem dla uczestników zajęć jest praca w założonym ogródku kwiatowym i warzywnym. Uprawiają w nim kwiaty, sezonowe warzywa i owoce. Poprzez pracę w ogródku uczestnicy mają możliwość poznania, obserwowania oraz dbania o rozwój roślin uprawnych. W miarę możliwości podopieczni uczą się przygotowywać z warzyw i owoców przetwory, konfitury oraz kompoty.

   Pracownia kulinarna i gospodarstwa domowego wyposażona jest w niezbędny sprzęt AGD: kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, mikser, kuchenkę mikrofalową, żelazko, pralkę automatyczną, czajnik elektryczny, narzędzia ogrodnicze potrzebne do uprawy ogrodu oraz inne urządzenia niezbędne do zajęć na pracowni.

DSCF5945

Wyświetleń: 7817