Głównym celem pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego jest rozwijanie u podopiecznych zaradności i samodzielności życiowej. Zajęcia kulinarne wywierają pozytywny wpływ na samopoczucie uczestników, wzmacniają ich poczucie własnej wartości oraz wiarę we własne możliwości. Uczą odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy. Podczas zajęć w pracowni realizowany jest trening funkcjonowania w życiu codziennym, w tym : trening kulinarny, trening umiejętności praktycznych, trening finansowy i trening higieniczny. Prowadzone z uczestnikami treningi rozwijają cierpliwość, samodzielność i wytrwałość oraz kształtują cechy pożądane w relacjach społecznych, takie jak współpraca i odpowiedzialność.
Uczestnicy zajęć mają możliwość poznania i przygotowania się do wszelkich prac wykonywanych na co dzień w domu. Są to : planowanie i zakup artykułów żywnościowych, zapoznanie się ze sposobami przygotowania prostych i pracochłonnych dań, nakrywanie do stołów, sprzątanie, pranie, prasowanie.
W pracowni kulinarnej uczestnicy ponadto:
- poznają zasady higieny osobistej,
- uczą się dbania o czystość i porządek w pracowni i stołówce,
- przygotowują menu,
- nabywają umiejętność korzystania z przepisów kulinarnych,
- poznają zasady racjonalnego odżywiania się,
- uczą się przygotowania posiłków na specjalne okazje np. z okazji urodzin, świąt, imprez okolicznościowych,
- uczą się estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłku,
- nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD,
- zapoznają się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności,
- rozwijają umiejętność wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.
Zajęcia w kuchni to także planowanie budżetu domowego, nauka savoir-vivre, organizowania przyjęć, czy podejmowania gości. Dodatkowym zajęciem dla uczestników zajęć jest praca w założonym ogródku kwiatowym i warzywnym. Uprawiają w nim kwiaty, sezonowe warzywa i owoce. Poprzez pracę w ogródku uczestnicy mają możliwość poznania, obserwowania oraz dbania o rozwój roślin uprawnych. W miarę możliwości podopieczni uczą się przygotowywać z warzyw i owoców przetwory, konfitury oraz kompoty.
Pracownia kulinarna i gospodarstwa domowego wyposażona jest w niezbędny sprzęt AGD: kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, mikser, kuchenkę mikrofalową, żelazko, pralkę automatyczną, czajnik elektryczny, narzędzia ogrodnicze potrzebne do uprawy ogrodu oraz inne urządzenia niezbędne do zajęć na pracowni.